Školské ovocie

Ovocné šťavy, ovocie a zelenina pre Vašu školu

Význam ovocia a zeleniny vo výžive

Jedálniček školáka by mal obsahovať stravu, ktorá je výživná a zároveň dodáva energiu. Zahlcovanie organizmu množstvom prázdnych kalórií, ktoré naše telo zbytočne zaťažuje je na dennom poriadku.  Toto zahltenie má za následok nefunkčnosť organizmu. Práve ovocie a zelenina sú ideálne potraviny nízkej energetickej, ale vysokej biologickej hodnoty. Pravidelnou konzumáciou podporíme správne fungovanie organizmu, telesnú a duševnú kondíciu, posilnenie imunitného systému.

Ovocie

Jablká

  • Majú málo sacharidov
  • Sú mimoriadne bohaté ma vitamíny a stopové prvky (majú vysoký obsah draslíka)
  • Obsahujú 30 % vlákniny
  • Podporujú odolnosť proti chorobám
  • Predpokladaný pôvod jabloní je v Strednej Ázii
  • Existuje viac ako 20 000 rôznych odrôd jabĺk
  • Viac ako polovica vlákniny a flavonoidov sa nachádza v šupke a tesne pod šupkou jabĺk, preto je dobré jablká jesť neošúpané, samozrejme za predpokladu že ide o jablká bez chemického ošetrenia
  • Jablká vo vode plávajú, pretože sú z 25 % tvorené vzduchom https://magazin.hortim.sk/10-zaujimavych-odhaleni-jablka/
  • Strach z jablka v akejkoľvek forme sa nazýva Malusdomesticaphobia
  • Jadierka jabĺk obsahujú kyanid, smrteľne nebezpečný jed, no museli by sme naraz zjesť stovky rozdrvených jadierok
  • Jedno porekadlo hovorí, že ak budete jesť jedno jablko denne, nebudete musieť navštevovať lekára. Jablká sú zdrojom kulinárskeho potešenia. Ich zmyselná, nezameniteľná vôňa a chuť je hodná využitia ako prílohy k rôznym druhom mäsa, vhodné na strúhané koláčiky, štrúdle, pyré, kysnuté koláče, sušenie, zaváranie, čaje ai.
  • Hrušky

  • Okrem vitamínov obsahujú najmä vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné cukry
  • Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok, najmä v kombinácii s ovsenými vločkami
  • Hruška je tvorená z 80 % vodou, pričou jej 100 gramov obsahuje približne 55 kalórií
  • Číňania považovali hrušku za symbol nesmrteľnosti
  • Najviac živín z hrušky vyťažíme priamou konzumáciou umytého plodu vrátane šupky. Hruškové šťavy, smoothie, príloha k mäsám, kašiam
  • Broskyne

  • Sú skvelým zdrojom vlákniny
  • Zlepšujú činnosť imunitného systému
  • Posilňujú srdce, cievy i krvný obeh, pomáhajú tak isto pri kašli a astme
  • Prispievajú k dobrej kondícii a vitalite
  • Pôvod broskýň je v severozápadnej Číne
  • Existuje približne 180 druhov
  • Z broskýň si môžete pripraviť veľmi veľa dobrôt, skvelé ovocné šaláty, zmrzlinové poháre, osviežujúce kokteily, smoothie, mrazené drene, kompóty, džemy, koláče, výborne doplnia mäso, vhodné sú do omáčok, na prípravu pálenky alebo likéru

    Slivky

  • Ideálne spojenie vápnika a fosforu pôsobí blahodarne na posilnenie kostí a pomáha tráveniu
  • Sú overeným, bezpečným a účinným prostriedkom pri liečení zápchy
  • Existuje viac ako 2000 druhov slivák
  • Kórejci slivku považujú za posvätnú rastlinu
  • Zaváraniny, kompóty, tinktúra, víno, puding, pena, sušiť, mraziť,
  • Slivková pena:
  • 1kg sliviek
  • 750g cukru,
  • Mletá škorica
  • Jeden klinček
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL koňaku
  • 1 bal. Vanilínového cukru
  • Slivky sa umyjú, odkôstkujú. Polovicu sliviek pomixujeme, zvyšok nakrájame na polky. Zmiešame všetky ingrediencie. Hmotu dáme do vhodnej nádoby na pečenie. Pečieme pri teplote 200 st. asi 3-4 hodiny, občas premiešame. Ak je hmota hustá je možné pridať horúcu vodu.
  • Maska na tvár: zopár slivák odkôstkujeme rozmixujeme, zmiešame s kúskom rakytnikového oleja a nanesieme na tvár. Necháme pôsobiť 20 minút. Pleť bude vypnutá, rozžiarená.
  • Čerešne

  • Obsahujú vitamín C
  • Draslík pomáha udržiavať zdravú pokožku a pravidelný rytmus srdca
  • Odvádzajú z tela toxické látky a čistia obličky, majú močopudné účinky a pomáhajú prečistiť organizmus
  • Strom čerešne dosahuje výšku až 20m
  • Okvetné lístky čerešne sú jedlé
  • Kvet čerešne je japonským národným symbolom „sakura“ pre nich predstavuje jar, obnovu a nádej
  • Obsahujú 80 % vody
  • Vrecúško s čerešňovými kôstkami, ktoré nahrejete, pomáha deťom pri bolestiach bruška
  • Zaujímavou kulinárskou špecialitou sú čerešne podávané s vyzretým syrom
  • Obsahujú hormón melatonín, ktorý uľahčuje dobrý a spokojný spánok
  • Marhule

  • Obsahujú kyselinu listovú, pantoténovú a betakarotén, ktoré brzdia procesy starnutia a uľahčujú regeneráciu buniek
  • Už tri plody obsahujú karotény v množstve polovičnej dennej potreby dospelého človeka
  • Majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny
  • Existuje 40 druhov odrôd
  • Jahody

  • Sú bohatým zdrojom vitamínu C, zlepšujú činnosť imunitného systému
  • Podporujú metabolizmus, vylučovanie
  • Antioxidantov v jahodách môžu prispieť k zníženiu zápalu kĺbov
  • Na každej jahode nájdeme priemerne 200 malých žltých semienok
  • Liečivý čaj pripravíme zaparením listov lesnej jahody
  • Poznáme viac ako 100 rôznych druhov a poddruhov jahôd
  • Jahody bielia zuby, keďže sa v nich nachádza kyselina jablčná. Niekoľko jahôd roztlačíme a nanesieme pomocou zubnej kefky na zuby. Necháme pôsobiť 2 minúty a opláchneme.
  • bobuľové ovocie

  • Maliny, čučoriedky a čierne ríbezle sú zdrojom dôležitých antioxidačných látok
  • Pomáhajú pri kardiovaskulárnych či onkologických ochoreniach a spomaľujú proces starnutia
  • Zelenina

    Rajčiny

  • Majú vysoký podiel vlákniny a neobsahujú takmer žiadne tuky
  • Sú bohaté na betakarotén a vitamín C
  • V menšej miere obsahujú vitamín B, lykopén, chróm a draslík
  • Kaleráb

  • Je vynikajúcim zdrojom energie
  • Pomáha pri problémoch so zápalmi
  • Znižuje možnosť vzniku cukrovky
  • Obsahuje betakarotén, ktorý priaznivo vpláva na zrak
  • Mrkva

  • Mrkva je najbohatší zdroj betakaroténov
  • Je bohatá na vitamín A, ktorý je dôležitý pre váš zrak
  • Obsahuje antioxidanty, ktoré chránia pred slnkom
  • Reďkovka

  • Je bohatá na vitamín C
  • Buduje silnú imunitu
  • Podporuje činnosť pečene
  • Znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi, tiež vysoký krvný tlak
  • Paprika

  • Obsahuje veľké množstvo vitamínu A, ktorý je dôležitý pre váš zrak
  • Je zdrojom kyseliny listovej, potrebnej pre tvorbu červených krviniek
  • Hrášok

  • Je bohatý na vitamíny skupiny B, vitamín C, E, A
  • Znižuje cholesterol a krvný tlak
  • Posilňuje vlasy, kosti, svaly, nervy aj samotné srdce
  • Zvyšuje obranyschopnosť organizmu
  • Ovocné šťavy a pyré

    Jablková šťava

    Čerstvá jablková šťava je veľmi osviežujúci nápoj. Jeho konzumácia sa odporúča pre celý rad prípadov a vrátane horúčky, zápalov, zachrípnutia a nespavosti. Okrem toho má šťava tiež priaznivý vplyv na trávenie.

    Jablkovo-Broskyňová šťava

    Šťava z tohto sladkého ovocia má nízky obsah bielkovín, sacharidov a tukov, takže nezaťažuje telo. Z tohto dôvodu sa odporúča pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Vďaka vysokému obsahu horčíka, selénu a zinku zlepšuje celkové zdravie, znižuje krvný tlak a pomáha zbaviť sa napätia.

    Jablkovo-Čierna ríbezľová

    Šťava z čiernych ríbezlí je bohatá na vitamíny C, E a B a tiež na karotén a železo. Toto ovocie má veľmi charakteristickú chuť a vďaka vysokému obsahu vitamínov a antioxidantov posilňuje imunitný systém.

    Jablkovo-Marhuľová šťava

    Šťava obsahuje výnimočné veľké množstvo vitamínu A a C je tiež užitočným zdrojom niacínu a kyseliny listovej. Obsahuje obrovské množstvo draslíka, ktorý je prospešný pre detoxikáciu pečene, pre metabolizmus lipidov a pre zachovanie krvných ciev.

    Jablkovo-Slivková šťava

    Slivková šťava je bohatá na vitamíny A, C, E, B3 a K. Je bohatá na draslík, vápnik, horčík a fosfor. Poskytuje užitočné množstvo vlákniny a napomáha zdravému tráveniu vďaka ich laxatívnym účinkom.

    Jablkovo-Hrušková šťava

    Hrušková šťava je bohatá na kyselinu listovú a je prospešná pre mozog a nervový systém. Jej konzumácia sa tiež odporúča pri žlčníkových ochoreniach alebo problémoch s trávením. Pomáha pri čistení krvi, čím zmierňuje reumatické bolesti.

    Jablkovo-Višňová šťava

    Višňová šťava pomáha v boji proti vírusom, účinne čistí krv, a preto je prospešná pre pečeň, obličky a srdce. V tomto ovocí možno nájsť všetky druhy vitamínu B, vďaka čomu blahodárne pôsobí na trávenie a nervovú sústavu.

    Jablkovo-mrkvová šťava

    Táto šťava je vyrobená z jabĺk a mrkvy, pestovaných podľa prísnych zásad biodynamického poľnohospodárstva. Mrkva obsahuje veľa vitamínu A, B, C, betakaroténu, železa, vápniku, draslíka a sodíku.

    Jablkovo-Jahodová šťava

    Táto šťava je vynikajúca na čistenie našej krvi, keďže je bohatá na vitamíny a minerály, pomáha obnoviť rovnováhu tela a tiež posilniť jeho obranu. Znižuje hladinu cholesterolu a vďaka svojej schopnosti rozpustiť soľ aktivuje zažívacie a detoxikačné procesy takmer okamžite po konzumácii.

    Jablkovo-Tekvicová šťava

    Tekvicová šťava pomáha pri trávení a chudnutí. Obsahuje veľa vlákniny a vody a preto má schopnosť absorbovať toxíny z čriev. Odporúča sa pri obličkových chorobách, na pomoc prichádza aj chorému pankreasu, slezine a žalúdku.

    Ovocné pyré

    Jemná a chutná ovocná pochúťka pre deti aj dospelých. Plnohodnotné ovocné pyré známe tiež pod názvom „detská výživa“ predstavuje produkt z čistého 100% ovocia tej najvyššej triedy.