Vyvážená a čerstvá strava je dôležitá pre zdravý vývoj našich ratolestí a teda nesmie chýbať v jedálničku. Zabezpečiť pravidelné dostatočné množstvo nemusí byť pre každého rodiča jednoduché.
Veríme, že ak dostaneme čerstvé ovocie a zeleninu priamo do škôl, pomôžeme tak deťom v ich zdravom vývoji, vytvárať si zdravé návyky a odbremeníme čiastočne neraz veľmi zaneprázdnených rodičov.
Jedálniček školáka by mal obsahovať stravu, ktorá je výživná a zároveň dodáva energiu. Zahlcovanie organizmu množstvom prázdnych kalórií, ktoré naše telo zbytočne zaťažuje je na dennom poriadku. Toto zahltenie má za následok nefunkčnosť organizmu. Práve ovocie a zelenina sú ideálne potraviny nízkej energetickej, ale vysokej biologickej hodnoty. Pravidelnou konzumáciou podporíme správne fungovanie organizmu, telesnú a duševnú kondíciu, posilnenie imunitného systému.
Organizmus nevyhnutne potrebuje vitamíny na úplnú výživu. Podporujú fyziologickú činnosť človeka. Nedostatok spôsobuje malú odolnosť voči infekčným chorobám. Ľudský organizmus si vitamíny nevie vytvoriť, preto ich musíme prijímať v strave.
Mastné kyseliny sa zaraďujú do dvoch hlavných skupín: nonesenciálne mastné kyseliny NEFA, ktoré ľudské telo vie vyrobiť a esenciálne mastné kyseliny EFA, ktoré ľudské telo nedokáže vyrobiť a preto musia byť prijímané v strave.
Zložka potravy, ktorá je pre človeka nestráviteľná. Prechádza tráviacim traktom a zvyšuje náplň čriev, čím povzbudzuje ich činnosť. Tiež nadväzuje na seba škodlivé látky a vylučuje ich z tela von. Rozpustná vláknina dokáže absorbovať vodu a napučiavať. Pomocou baktérií v tele človeka sa čiastočne rozkladá. Podporuje správny metabolizmus tukov a navodzuje pocit sýtosti. Odporúčaná denná dávka je 30g vlákniny.
Minerálne látky tvoria 4,7 % hmotnosti ľudského tela. Najviac je v tele soli vápnika a fosforu. Tieto sú v kostiach a zuboch, kde zabezpečujú tvrdosť týchto orgánov.
Cukry – sacharidy sú najjednoduchším dostupným zdrojom energie, používaným na udržanie stálej telesnej teploty. Až 55 – 60% energie, ktorú vydáme denne je vďaka poskytnutým cukrom. Fruktóza – ovocný cukor – sa metabolizuje v krvi rýchlejšie, preto ju môžu užívať diabetici.